Kaupunki
Wilderness


Wilderness (suom. erämaa) on RuneScapen alkuajoista ollut player vs. player -paikka, eli pelaajat voivat hyökätä toistensa kimppuun. Wildernessistä löydät toisten pelaajien lisäksi muitakin vihollisia.

Wilderness sijaitsee Misthalinin kuningaskunnan pohjoispuolella. Sinne pääsee helpoiten teleportaamalla Varrockiin tai Edgevilleen ja kävelemällä pohjoiseen. Alueen erottaa muusta maailmasta Wilderness Wall, jonka yli joudut kiipeämään siirtyäksesi Wildernessiin tai sieltä pois. Rajan jälkeen on kaksi turvallista ruutua, jonka jälkeen itse Wilderness alkaa. Kuollessasi täällä menetät tavarasi, eikä hautakiveä jää. Sinun tappanut pelaaja saa tavarasi. Älä siis ikinä vie mitään arvokasta mukanasi, ellet tiedä mitä teet. Money pouchia ei voi käyttää Wildernessissä, eikä siellä olevaa rahaa menetä kuollessa. Kuollessasi uudelleensynnyt Edgevillen pankin viereen.


Kaupungin kaupat:
Lundailin runekauppa, Noterazzon sekatavarakauppa.


Kaupungista alkavat questit:
Spirit Of Summer
Summer's End

Kuva
Opas:
 • Player killing eli PK on wildernessin ydintarkoitus. Tämä on yksi pelin tuottavimmista rahantekotavoista, tosin myös helpoin tapa menettää tavaransa. Kuitenkaan heti alkurajalla ei pysty kenen tahansa kimppuun hyökkäämään. Tästä huolen pitää Wilderness level. Tämä taso kertoo, kuinka iso tasoero toisen pelaajan combattiin voi olla. Eli esim. 85 tasoisen kimppuun tasolla 3 voisi hyökätä kuka tahansa väliltä 82 - 88. Pelaajan leveli näkyy valkoisena, jos combatleveliero estää hyökkäämisen.

  Suosituin PK-serveri on ehdottomasti 18 membereille ja 3 & 33 free pelaajille. Pelissä on myös High-risk wilderness world 137 (free pelaajille ei ole high-risk serveriä.) Tämä tarkoittaa sitä, ettei Protect Item -rukouksella voi pelastaa yhtäkään tavaraa menetykseltä kuoleman yhteydessä.

 • Evolution of Combat muutti wildernessiä huomattavasti. Sen lisäksi, että suuri osa pk:ttajista quittasi ja wilderness thjeni aikalailla, niin luonnollisesti siihen oli myös syynsä. Enää ei ole single/multi alueita, vaan valitset Wilderness toggle abilityllä oletko single- vai multi alueella. Skullit poistettiin myöskin wildernessistä, eli nykyisin pystyy prottaamaan vain 1 itemin käyttäen Item protectia, tämän ollessa pois päältä tai ollessasi high-risk serverissä, ei ole mitään mahdollisuutta pelastaa tavaroita kuollessasi. Lisäksi Cb formulan muutoksen myötä myös wildernessin levelit muuttuivat entistä tiheämmin vaihtuvaksi. Esimerkiksi Rune Rockeilla löytyy suunnilleen level 60 wilderness. Näet levelit ylläolevasta kuvasta.

 • Teleporttaaminen sujuu vildernessin alkuosasta normaalisti. Kuitenkin, jos menet yli level 20 Wildernessiin niin et voi enään teleportata pois normaaleilla teleporteilla. Amulet of Gloryn ja Ring of Lifen teleportit toimivat level 30 Wildernessiin asti. Teleport Block -taika estää teleporttaamisen täysin viideksi minuutiksi. Aika on kuitenkin vain 2,5 minuuttia jos ehdit käyttää protect/deflect magicia taikomishetkellä.

 • Wildstaker helmetin (vastaava kuin duelist cap) saat puhumalla Mr. Ex:lle Edgevillessä. Siihen tallentuu sinun tappojesi ja kuolemiesi määrä. Myös arvokkain tapposi näkyy hatussa. Puettuasi hatun pystyt myös muuttumaan patsaaksi, jolloin muut pelaajat voivat katsoa tilastosi.

 • Team capeja on yhteensä 50 erilaista. Jos klikkaat sinua isomopitavoista pelaajaa Wildernessissä, attack -vaihtoehto ei oli ylimpänä vaan Walk Here menee sen ohi. Kuitenkin eri myyjiltä wildernessistä ja sen lähistöltä voi ostaa team capeja. Jos pidät sellaista ylläsi wildernessissä, ja klikkaat isompilevelistä pelaajaa, jolla on myös team cape yllään, attack siirtyy ylimmäksi. Näitä useat tiimit käyttävät erottaakseensa toisensa. Myös useat Edgevillessä tappelevat käyttävät näitä klikkaamisen helpottumiseksi.

 • Kun pudotat minkä tahansa vaihdettavan tavaran wildernessissä, se on heti kaikkien nähtävissä ja poimittavissa. Tämän on tarkoitus estää tavaroiden pudottaminen ennen kuolemaa, jos joutuu jahdatuksi ja haluaa säästää tavarat kuolemaltaan. Tätä myös hyödynnetään pudottamalla ruokaa jahdatun pelaajan alle tämän pomittavaksi.


 • 1. Frozen Waste Plateau

  Tänne pääsee Lunar spellbookin taialla Ice Plateau Teleport 89 magicillä tai Tele Group Ice Plateaulla, johon vaaditaan 90 magic. Täällä on paljon ice gianteja ja ice warrioreja.

  Plateaun vasemmassa reunassa on uloskäynti Wildernessistä. Tätä ei kuitenkaan voi käyttää kesken tappelun, ja siihen vaaditaan The Temple at Senntisten -questin aloittaminen.

  Kuva Kuva


 • 2. Agility Training Area

  Erittäin suosittu paikka nostaa agilityä. Kuitenkaan arvotavaroita ei tänne kannata ottaa mukaan, sillä myös alueen sisällä voi tappaa toisia pelaajia. Katso tarkemmat ohjeet Runepolin Agility-oppaasta.

  Kuva

 • 3. Deep Wilderness Dungeon

  Syvällä wildernessissä oleva pitkulamainen luola jonka alkupäästä löydät hill giantteja, toista päätä kohti mentäessä chaos dwarfeja, shadow spiderejä ja aivan päästä fire giantteja. Rauhallinen paikka tappaa fire giantteja sillä täällä ei ole paljoa pelaajia. Tätä ei kuitenkaan suositella pitkän välimatkan pankille ja muiden pelaajien hyökkäysten takia.

  Kuva

 • 4. Pirates' Hideout

  Pirates' Hideoutissa on monta pienempitasoista piraattia. Rakennuksen länsipuolelta löydät lisäksi anvilin ja kaivantoalueen, jossa on 1 Iron, 1 Adamantite, 4 Mithril ja 3 Coal-kiveä. Tarvitset lockpickin päästäksesi taloon sisälle. Tämä on perinteinen pakoonjuoksupaikka toisten pelaajien hyökkäyksen kohteeksi joutuessa.

  Kuva

 • 5. Mage Arena

  Täällä suoritetaan Mage Arena-miniquesti. Itse areenalle pääsee menemällä luoteispuolella olevaan taloon. Talossa on vipu, josta pääsee turvalliselle alueelle. Tämä on erittäin suosittu paikka pelaajien välisiin taisteluihin, kuitenkin lähinnä isolevelisille. Suurta riskiä ei kuitenkaan soolotessa kannata ottaa, sillä teleblockatuksi joutuessaan et pysty pakenemaan vivusta vetämällä.

  Kuva Kuva


 • 6. Deserted Keep

  Täältä löytyy vipu, jota kääntämällä teleporttautuu Ardougneen. Edgevillestä pääsee myös tänne, mutta palatessa päädyt aina Ardougneen.

  Kuva

 • 7. Axe Hut

  Täältä löydät 44-tasoisia magic axeja. Tarvitset lockpickin päästäksesi ovesta sisään.

  Kuva

 • 8. Scorpion Pit

  Syvä kuilu, josta löydät scorpioneja.

  Kuva

 • 9. Rogue's Castle

  Rogue's Castlessa asustaa suuri joukko varkaita sun muuta pohjasakkaa. Tämä on myös yksi suosittu pakopaikka pelaajien hyökätessä. Täällä vaeltaa myös Chaos Elemental, 302-levelinen hirviö, joka droppaa onnekkaille dragon 2h-miekkoja. Linnan kaakkoiskulmalta löydät portaalin, jolla voit koittaa teleportata itsesi Wildun eri osiin.

  Kuva

 • 10. Demonic Ruins

  Rakennuksen rauniot, joka jostain syystä vetää puoleensa Greater Demoneja. Tämä on suosittu paikka klaanien välisille taisteluille ja muille tapahtumille. Tänne pääsee Ancient Magicien Annakarl Teleportilla, johon vaaditaan 90 magic.

  Kuva

 • 11. Zamorak Altar

  Zamorakin palvojien rakentama alttari syvällä Wildernessissä. Talolla on pieni multicombat alue.

  Kuva

 • 12. Lesser Demon Cage

  Häkki, josta löytyy monta lesser demonia. Tärkeämpää paikassa on kuitenkin se, että se on kulkureitti King Black Dragonin luolaan. Itse luolassa ei ole mahdollista tappaa muita pelaajia.

  Kuva

 • 13. Lava Maze

  Lava Maze on nimensä mukaisesti suuri sokkelo, jonka keskellä on arkku jonka saa auki muddy keyllä. Arkusta saa sekalaista roinaa, joka harvoin sisältää mitään arvokasta. Lava Mazen alueella on useita erilaisia olentoja, aina Black Knighteista Hill Giantteihin.

  Kuva

 • 14. Red Dragon Isle

  Ennen tämä oli ainoa paikka josta löytyi Red Dragoneja. Nykyään heitä tapaa myös Brimhavenin luolastosta. Täältä löytyy myös white berryjä, marjoja, joita tarvitaan defence ja super defence potioneihin. Niiden keräämisellä voi myös tienata rahaa.

  Kuva

 • 15. Rannikon kalastuspaikat

  Täältä voit kalastaa lobsteria, swordfishiä ja tunaa. Koko rannanlaita on singleä.

  Kuva

 • 16. The Forgotten Cemetery

  Täällä on muutamia luita, lisäksi löydät täältä Ianin joka myy team capeja. Täällä on myös paljon skeletoneja ja ghosteja. Läntisestä oikoreitistä ei voi poistua.

  Kuva

 • 17. Hobgoblin Mine

  Täältä löydät paljon erilaisia kiviä (16 ironia, 30 coalia, 22 mithriliä ja 7 adamantitea), lähimpään pankkiin (Edgeville) on kuitenkin pitkä kävelymatka.

  Kuva

 • 18. Green dragoneja

  Ei niin suosittu paikka green dragonien tappamiseen. Läheisellä portalilla voi kuitenkin kulkea vildun eri paikkoihin kätevästi, joten ei huono paikka.

  Kuva

 • 19. Moss Giantit

  Täältä löytyy monta moss gianttia, Wildernessin ainoa vihreä vyöhyke. Pääset tänne nopeasti Lum-joen varrella olevilta lautta-asemilta. Valitettavasti et pääse kuitenkaan täällä takaisin turvallisille alueille.

  Kuva


 • 20. Corporal beast

  Sisäänkäynti Corporal beastin luolaan. Tänne voi helpommin teleportata games necklacella suoraan luolan sisälle. Sisällä ei voi tappaa muita pelaajia.

 • 21. Eastern Ruins

  Täältä löydät furnacen, gold oreja ja steel platelegsit. Muista varoa deadly red spidereitä, niitä on paljon.

  Kuva

 • 22. Eastern dragons

  East dragonsina tunnettu green dragoneja sisältävä paikka. Täällä ei kovin montaa muuta pelaajaa ole. Jos täällä osaa kanuunalla lohikäärmeitä tappaa, rahaa voi saada todella paljon. Kuitenkin, voit joutua toisten pelaajien tappamaksi.

  Kuva

 • 23. Western Ruins

  Muinaisina aikoina tuhoutuneen kylän raunioilta löydät anvilin, tiilejä, luita, fishing baitteja, lautoja, nauloja, farming työkaluja ja cake tinin. Spirit of Summer -questin suoritettuasi voit kaataa kylässä kasvavaa magic treetä, joka kasvaa sekä oikean, että henkimaailman puolella.

  Kuva

 • 24. Bandit Camp

  Rosvoleiri. Tänne kävellessä 22-leveliset rosvot hyökkäävät kimppuusi, ei väliä minkä tasoinen olet. Täältä löytyy general store ja ruokakauppa josta voi ostaa pizzapohjia. Voit myös kalastaa ongella ja syöteillä tai verkolla. Leiristä löytyy myös ”ikuinen tuli” jossa voit vaikkapa kokata kalastamasi kalat. Lisätietoja löydät Bandit Campin kaupunkioppaasta.

  Kuva

 • 25. Wilderness volcano

  Wilderness volcanosta löytyy hellhoundeja, ankouita, skeletoneja, lesser- ja greter demoneja. Entinen bounty hunter sijaitsi täällä.

  Kuva

 • 26. Graveyard of Shadows

  Tänne ilmestyy plankseja (tavallisia). Täältä löytyy myös paljon pienitasoisia zombieita. Nopeimmiten pääset tänne käyttämälä Carrallangar Ancient-teleporttia.

  Kuva

 • 27. Boneyard

  Boneyardille ilmestyy big boneja ja tavallisia luita. Skeletonien keskellä tämä on halpa tapa treenata prayeriä.

  Kuva

 • 28. Black Salamanders

  Tämä on ainoa paikka, josta löydät mustia salamantereita, muista varoa muita pelaajia! Mahdollisia ansapaikkoja on neljä. Lisätietoja löydät Runepolin Hunter-oppaasta.

  Kuva

 • 29. Dark Warriors' Fortress

  Pelaajien kesken tunnettu pelkkänä Castlena, synkkien sotureiden asuttama linna. Etenkin freessä suosittu paikka pelaajien väliseen tappelemiseen. Linna on täynnä aggressiivisia sotureita.

  Kuva

 • 30. Forinthry Dungeon

  Pelin ainoa paikka, jossa revenanteja sijaitsee.

  Kuva

 • 31. Chaos Temple

  Chaos Temple on erittäin suosittu pysähdyspaikka, koska täältä löytyy alttari jossa voi täydentää prayerinsa. Myös suosittu tappelupaikka pelaajien välillä.

  Kuva

 • 32. Daemonheim

  Sisäänkäynti Daemonheimiin. Portista pääsee läpi vain, jos ei ole tappelussa. Hyvä paikka pankilla käymiseen, muttei taistelusta pakenemiseen.

  Kuva

 • 33. Western Dragons

  West dragonsina tunnettu paikka, jossa sijatisee green dragoneja. Hyvä paikka rahan ansaitsemiseen, mutta täällä on usein muitakin pelaajia. Yleisissä PK-servereissä täällä on usein muita pelaajia.

  Kuva


 • 34. Dark Mageja

  Täällä sijaitsee pienitasoisia Dark Mageja. Jos olet juoksemassa toista pelaajaa pakoon, kannattaa näiden läpi juosta. Maagit ovat aggressiivisia ja hyökkäävät kimpussasi olevaan pelaajaan, joka ei täten voi sinua lyödä.

  Kuva

 • 35. Edgeville

  Tämä on RuneScapen ehdottomasti yleisin PK paikka. Löydä tiesi tänne sopivassa worldissa, jos haluat tappelemaan tai katsomaan tappeluja. Ajautuessasi tarpeeksi pitkälle itään multicombatalue alkaa.

  Kuva


 • 36. Wilderness Skeleton Mine ja Zamorak Mage

  Level 6 wildernessissä oleva kaivos, täältä löydät 2 ironia ja 3 coalia. Lähin pankki on Edgevillessä, varo kaivauksen vieressä parveilevia Revenantteja. Joen päässä kävelee Zamorak Mage, jolta voit aloittaa Abyss -miniquestin. Tämän jälkeen hän voi teleportata sinut Abyssiin. Lisätietoja Runepolin Runecrafting oppaasta. Maagi myös myy eri runeja.

  Kuva

 • 37. Chaos tunnelit

  Chaos tunneleissa sijaitsee useita eri vihollisia, mm. fire gianteja, green dragoneja, muumioita ja giant rock crabeja.

  Kuva


 • 38. Questien aloituspaikka

  Täältä pystyt aloittamaan questit Spirit Of Summer ja Summer's End.

  Kuva


 • 39. Edgeville

  Uudelleensynnyt Edgevillen pankille, jos kuolet Wildernessissä. Tämä on myös Wildernessiä lähinnä oleva pankki.

  Kuva


Tehnyt: Ei Kai
Päivittänyt Warbaer
Alkuperäinen versio: Matikkamies, Mursu ja Vulle.
Kuvitus: Ei Kai ja Haribo, vanhat kuvat by Vulle ja Tonzaw

Ilmoita virheestä

Muokattu viimeksi: 08:39 04.06.2015