[Avautuminen?] Poliittista päätöksentekoa

Asukkaiden kertomia tarinoita ja runoja.
Alueen säännöt
viewtopic.php?f=18&t=60

Mikä seuraavista kuvaa tekstiä parhaiten?

Über
1
20%
Pro
2
40%
Semikiva
0
Ei ääniä
Heikohko
0
Ei ääniä
Avuton
2
40%
 
Ääniä yhteensä : 5

[Avautuminen?] Poliittista päätöksentekoa

ViestiKirjoittaja BlazeAce » 21.12.2009, 14:22

(Teksti alkaa pienestä mittakaavasta ja kasvaa kohti suurempaa. Kaikki nivoutuu lopulta yhteen, joten vaikka et olisi tamperelainen, teksti on myös sinulle suunnattu)

Raha on veikeä keksintö. Se on lähes yhtä mullistava keksintö ihmiskunnan historiassa kuin tuli. Yhtäläisyydet eivät jää vain merkittävyyteen. Rahakin tuppaa polttelemaan ihmisen käsissä. Sanonta "tuli on hyvä renki, mutta huono isäntä" on kuvaava myös jos vaihtaa tulen rahaksi. Rahalla saa aikaan vaikka mitä hyvää ja hyödyllistä, mutta kun raha pääsee valtaan, on itse pääpiru irti. Tavallisen ihmisen käsissä ei mitään massiivista tuhoa saada aikaan, mutta politiikassa tilanne on täysin toinen. Tahtoisinkin epävirallisesti listata joitain käsittämättömimpiä keksintöjä, joista halutaan pitää väkisin kiinni tai ryssiä ne läpi kaikessa hiljaisuudessa.

Aloitetaan pienestä mittakaavasta: Tampereen kaupungista. Manseen kaavaillaan tunnelia ruuhkien välttämiseksi. Kerrassaan mainio ajatus. Hintaakin vain 140 miljoonaa euroa virallisen arvion mukaan! Onhan se älyttömän kiva ottaa mallia esimerkiksi Tukholmasta, jossa tunneli on ratkaisu ongelmiin. Sääli vain, että Tampere ja Tukholma eivät ole ihan samaa mittakaavaa. Yhdysvalloissa on käytössä ruuhkien vähentämiseksi siltoja, joissa on kaksi kerrosta; Alemmassa kerroksessa ajetaan eri suuntaan kuin ylemmässä. Hintaluokka on huomattavasti halvempi kuin tunnelin kaivamisella.

Samaan aikaan säästötoimenpiteitä kaavaillaan muilla osa-alueilla. Tampereen kaupunki säästää rahaa tunnelia (tai jotain muuta projektia varten) leikkaamalla erinäisiä kustannuksia, kuten muutkin tahot tässä taloustilanteessa. Säästäminen on erityisen helppoa nuorten ja vanhusten parissa, koska vastarinta on huomattavasti pienempi kuin työikäisten aikuisten parissa. Nuorten psykologi-palvelut ovat helppo ja huomaamaton tapa kerätä vähän säästöä. Tällä hetkellä tärkeäksi kuitenkin koetaan koulujen yhdistäminen paremman kurssitarjonnan aikaansaamiseksi lukioihin. Joku kehtasi kutsua tätä opiskelijan huomioimiseksi paremmin. Ajatus on kaunis, mutta aivan käsittämätön jos katsotaan paljain silmin eurolasien sijaan.

Esimerkiksi Tammerkosken lukio ja Klassillinen lukio on kaavailtu yhdistettäviksi keskenään. Selvennykseksi sanottakoon, että Tammerkosken lukio on taidepainotteinen lukio, jonka tehtävänä on tarjota kuvataiteen erikoisopetusta kun puolestaan Klassillinen lukio suoltaa Tampereen kouluista eniten L:n kirjoittajia. Taiteilijasielut ja lukutoukat eivät välttämättä kuulu saman katon alle. Tiloiksi tälle uudelle lukiolle kaavaillaan Klassillisen lukion tiloja vaikka kuvataiteen painotus olisi lukion pääasiallinen tehtävä. Klasusta ei kunnollisia kuvataidetiloja löydy kun puolestaan Tammerkoskessa niihin on panostettu jo useamman vuoden ajan. Mutta kunnallispoliitikkojen perjantai-kokouksessa ehdotus vaikutti kivalta säästöltä paperilla parin kahvikupillisen jälkeen.

Kun yhdistetään säästö psykologi-palveluissa ja koulujen suurentaminen ihmismäärässä, voidaan päästä pienellä päättelyllä kivoihin johtopäätöksiin. Suurten ryhmäkokojen vuoksi opiskelijaa voidaan huomioida vähemmän. Masennus saattaa mahdollisesti yleistyä. Psykologille on entistä vaikeampi päästä. Lopulta nuori saattaa alkaa vihata yhteiskuntaa ja pian meillä onkin uusi koulumurhaaja mikäli tilanne äityy todella pahaksi. Kaikeksi onneksi kouluja on suurennettu, jotta uhrien määräkin olisi suurempi. Nyt poliitikot voivat valitella tilannetta enemmän ja tehdä suuria lupauksia ja vielä suurempia säästötoimenpiteitä.

Nämä järjenjuoksun jättiläiset ovat löytäneet kokouksissaan myös Helsingin! Tampereelle kaavaillaan toista rahasyöppöä tunnelihankkeen lisäksi: Raitiovaunulinjaa Hervannasta keskustaan. Matkaa kertyy arviolta 10 - 15 kilometriä. Erittäin näyttävähän sellainen olisi mutta tätä reittiä on tähänkin asti kulkeneet useat bussilinjat erittäin toimivasti. Miksi pitäisi väkisin ja isolla rahalla tuoda jotain ihmeellistä shaittia toimivuuden keskelle?

Astetta isommissakin piireissäkin on keksitty vaikka mitä. Musiikkibisneksessä pidetään väkisin kiinni vanhoista periaatteista ja säännöistä, jotka toimivat 80-luvulla. Internetin vallankumouksen myötä nuo säädökset eivät enää vain yksinkertaisesti toimi niin hyvin. Väkisin halutaan vastustaa netin mahdollisuuksia ja pitää kiinni vanhoista hyvistä CD-levyistä, joita myydään paikoitellen jopa kohtuuttomin hinnoin. Perusteluna on se, että laiton lataus heikentää tienestejä alalla, joten ei ole varaa kokeilla mitään uutta. Uusin tutkimus aiheesta* kertoo kuitenkin jotain muuta. Todellisuudessa artistien tienestit ovat ainakin Ruotsissa kasvaneet laittoman latauksen kulta-aikana ja vain levy-yhtiöiden tulot ovat romahtaneet. Selittäisikö tilannetta vähän sekin, että musiikkia kuunnellaan mieluusti MP3-soittimesta CD-soittimen sijaan?

Lopuksi vähän ilmavampaa ja kevyempää tarinaa politiikasta. Kööpenhaminan ilmastokokous on mahtava ajatus. Mikäs sen tärkeämpää kuin keskustella ilmastopolitiikasta ilmastonmuutoksen estämiseksi. Poliitikot pohtivat yhdessä miten vähentää päästöjä, jottei Joensuusta tulisi Suomen rannikkokaupunkia. Parasta tässä on, että kokoontuminen tapahtuu siten, että lähes jokainen saapuu paikalle yksityislentokoneella turvallisuuden takaamiseksi. Mahtava tapa säästää luontoa sanon minä. Enemmän säästyisi jos näitä kokouksia ei pidettäisi lainkaan.

Pointtini on, että nykypolitiikassa tehdään paljon aivan järjettömiä ratkaisuja. Nämä eivät välttämättä ole niitä typerimpiä, mutta eivät ihan fiksuimpiakaan. Sen sijaan, että istuisimme koneella ja kirjoittaisimme tämän kaltaisia merkityksettömiä jorinoita maailman menosta, voisimme kommentoida asiaa poliitikoille ja vähintäänkin panostaa äänestämiseen kun se joskus tulee ajankohtaiseksi vaalien (ja 18 ikävuoden saavuttamisen) myötä. Meillä nettiä aktiivisesti käyttävillä kuitenkin on mielipiteitä, jopa perusteltuja sellaisia, mutta päättäjät eivät vain usko sitä. Olisiko kenties aika osoittaa niiden olemassaolo?

* Lähteeni on melko puolueellinen musiikkibisneksestä, mutta kun tuo toinen kotimainen ei ole vahvin alueeni, joudun turvautumaan toissijaiseen lähteeseen. Aatteen vastustajia liikkuu melko paljon kyseisellä sivustolla, joten kommenteista voi lukea kritiikkiä esitettyä väitettä kohtaan jos tahtoo. Itse luin suurimman osan ja kantani on edelleen tämä.
BlazeAce
Reservin reservi
Reservin reservi
Avatar
 
Viestit: 878
Liittynyt: 29.04.2008, 21:27
Paikkakunta: Kajaani
RS -hahmo: Blazeace
IRC-nick: BlazeAce

Re: [Avautuminen?] Poliittista päätöksentekoa

ViestiKirjoittaja Orccu » 21.12.2009, 16:37

Itse en enää Tampereella asu, joten en ollut noista päätöksistä tietoinen. Millä asteella esimerkiksi tuo raitiovaunulinja on? Ei kannata liikaa huolestua, mikäli sen on vasta joku yksittäinen henkilö heittänyt ilmoille. Omasta mielestäni idea on melko turhanpäiväinen, pari vuotta Hervannassa asuneena voin sanoa bussiliikenteen sieltä keskustaan toimivan erittäin hyvin.

Lukioiden yhdistäminen kurssitarjonnan lisäämiseksi kuulostaa ihan järkevältä. Olettaisin kuitenkin, että molempien tilat säilytetään, koska muuten joudutaan oppilasmääriä karsimaan rajusti. Lukiothan sijaitsevat (näin pikaisella googlaamisella) lähellä toisiaan, eikä lukioikäisille ei pitäisi tuottaa ongelmia pienet siirtymiset kesken koulupäivän. Mikäli tuosta säästötoimenpiteitä halutaan, niin ryhmäkoot kyllä saattavat kasvaa. Tuohon yksittäisen opiskelijan huomioimiseen voisin mainita, että yliopistoissa monen sadan hengen yhteiskurssit ovat yleisiä. Tässä mukana olevat lukiot tuntuvat olevan suhteellisen korkeatasoisia, joten en näe ongelmaa opiskelijoiden massaluennoille sopeutumiseen. Samalla vain pienenee kynnys lukio- ja yliopisto-opintojen välillä. Nykyisellään se on melko suuri.

Musiikin myynti internetissä tosiaan mahdollistaa suoremmat tulot artisteille. Tämän tilanteen kuitenkin kääntää päälaelleen varmasti monien tuntema Spotify, jonka kautta itse artistit eivät saa juuri mitään. Anssi kela kertoo blogissaan artistin tienaavan yhdestä toistetusta kappaleesta 0,0003 euroa. Ylläpitääkseen ja kasvattaakseen laajaa tarjontaansa Spotify tarvitsee lisää maksavia asiakkaita, mutta itselläni ei ainakaan ole hirveästi halua tukea lähes yksinomaan levy-yhtiöitä. Mieluumin annan rahani niille, jotka sitä rakastamaani musiikkia oikeasti tekevät.

Poliitikot tekevät harva se päivä ihan käsittämättömiä päätöksiä. En halua edes ruveta miettimään esimerkkejä, koska sitä tehdessä vain rupeavat verisuonet pullistumaan. Tulevaisuuden suurin uhkakuva (kyllä, uhkakuva) lienee kuitenkin Suomen vapaamielinen ja avokätinen suhtautuminen maahanmuuttajia kohtaan. Onneksi VIHDOINKIN tähän ollaan hivenen päättäjien taholta puuttumassa. Pisteet Jussi Halla-aholle, vaikken hänen kirjoituksiaan kovin montaa ole lukenutkaan. Ongelmat ovat kuitenkin laajalti tiedossa ja esimerkkejä tarjoavat monet muut Euroopan maat, nyt alkaa olla kiire toimia ennen kuin on myöhäistä lyödä portit kiinni.
Orccu
Eläkejäsen
Eläkejäsen
Avatar
 
Viestit: 22
Liittynyt: 28.04.2008, 23:09
Paikkakunta: Vaasa
RS -hahmo: Orccu
IRC-nick: Orcc

Re: [Avautuminen?] Poliittista päätöksentekoa

ViestiKirjoittaja BlazeAce » 21.12.2009, 20:18

Onnistuin tavoitteessani ja sain vähintään yhden pidemmän kommentin \o/ Ilahduttavaa nähdä, että joku jaksoi ensinnäkin lukea tekstini ja kommentoida vähintäänkin erittäin asiallisesti.

En tiedä oliko informaatiota liikaa vai selitinkö asian liian sekavasti, mutta kahden lukion opiskelijat on tarkoitus ahtaa yksiin tiloihin ja jättää toinen lukiorakennus täysin yläkoulun käyttöön. Nykyisellääkin kummassakin koulussa on tilan puutetta ja päättäjät kaavailevat todellakin väkimäärän tuplaamista.

Mitä ratikkaan tulee niin se on käsittääkseni ollut vireillä kohta vuoden. Nyt on ihan jo laadukkaampaa reittisuunnitelmaa esitetty ja varmasti idea ryssitään läpi. En vain voi käsittää miksi Tampereen kaupungin pitää järjestää YT-neuvotteluja henkilökuntansa kanssa ja silti voidaan viritellä ratikkaa ja tunnelia.

Loput jätän seuraavien kommentoijien kommentoitaviksi. Mieluusti kuulisin ajatuksia aiheesta ja kritiikkiä kirjoituksestani :)
BlazeAce
Reservin reservi
Reservin reservi
Avatar
 
Viestit: 878
Liittynyt: 29.04.2008, 21:27
Paikkakunta: Kajaani
RS -hahmo: Blazeace
IRC-nick: BlazeAce

Re: [Avautuminen?] Poliittista päätöksentekoa

ViestiKirjoittaja Lahis » 21.12.2009, 20:44

Kaverini totesi kerran Hesassa käydessämme, että ratikoita on vain kaupungeissa jotka luulevat olevansa isoja. Eipä tulee kyllä nopeasti mieleen muite suurkaupunkeja kuin San Francisco missä moisia näkyis.
Lahis
Hieroglyfisti
Hieroglyfisti
Avatar
 
Viestit: 1497
Liittynyt: 29.04.2008, 19:09
Paikkakunta: Herwood
IRC-nick: Lahis

Re: [Avautuminen?] Poliittista päätöksentekoa

ViestiKirjoittaja Edeum » 22.12.2009, 21:26

-
Edeum
Mylläri
Mylläri
 
Viestit: 747
Liittynyt: 29.04.2008, 19:46


Paluu Tarina- ja Runoiluteltta

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 77 vierailijaa