Skilliopas
Miningin kehitys

Johdanto: Mining on yksi Runescapen alkuperäisistä skilleistä ja yksi muutamista resurssienkeräysskilleistä. Idealtaan koko taito on yksinkertaistettuna silkkaa kivenhakkuuta, joka on katkaissut monen hienon miehen ja naisen hermot. Tämän oppaan tarkoitus on neuvoa 1-99 Miningin ottaminen niin kivuttomasti kuin se vain suinkaan on mahdollista. Opas kertoo missä, miten ja miksi tietty paikka on optimaalisempi paikka kehittää kuin joku toinen.


SisällysluetteloSkillin opas:

PickaxetPickaxe Tarvittava lvl
Kuva
Bronze pickaxe
1
Kuva
Iron pickaxe
1
Kuva
Steel pickaxe
6
Kuva
Mithril pickaxe
21
Kuva
Adamant pickaxe
31
Kuva
Rune pickaxe
41
Kuva
Dragon pickaxe
61
Kuva
Crystal pickaxe^
71


^= Crystal pickaxe vaatii Plague's end questin, dragon pickaxen ja 4000 harmonic dustia Ithellin harpuilta.

Järkevintä on käyttää aina parasta mahdollista pickaxea, sillä ero edelliseen on aina huomattava. Pelaajat (myös allekirjoittanut itse) ovat testanneet, että Dragon pickaxe on Rune pickaxea 10-15% tehokkaampi. Viiden prosentin ero selittyy eri oreilla.

Powermining F2P:ssäPowermining F2P:ssä on lähes naurettavan yksinkertaista. Vaikein osuus lienee löytää aina peliin kirjautuessa vapaa spotti, jossa mainata.

Levelit Millä Missä XP/H*
1-15 Tin/Copper Useita paikkoja 5k
15-99 Iron ore Useita paikkoja 15-45k


Ensimmäiset 15 leveliä voi ottaa käytännössä missä vain missä on yksi tai useampi tin/copper ore. Varteenotettavia paikkoja on mm. Al Kharidin mining alue, Lumbridgen suon kaakkoiskulma ja Rimmington. Voit halutessasi mainata myös clayta tai rune essenceä, joita myöskin löytyy useista paikoista.

15-99 on optimaalisinta ottaa ironilla. Tämä johtuu ennenkaikkea siitä, että ironin verrattaen nopea spawn-aika nostaa sen expamäärältään parempien orejen edelle. Järkevimmät paikat mainata ironia ovat ne spotit, jotka sisältävät 3 iron orea. F2P:ssä 3:n oren spotti on paras mahdollinen ja näitä löytää mm. Al Kharidin mining alueelta, Rimmingtonista ja Wildernessistä.


Powermining P2P:ssäF2P:ssä Miningin kehitys on yksinkertaista kuten yllä huomasimme, mutta P2P:ssä 1-99 sisältää useampia treenausmetodeja matkalla skill capen luo. P2P:ssä treenaus on myöskin rennompaa, sillä valtaosa metodeista ei vaadi yhtä intensiivistä klikkailua kuin F2P:ssä. Alle on taulukoituna optimaalisimmat metodit ottaa 1-99 mining. Kukin metodi on myös käyty enemmän tai vähemmän suppeasti läpi.

Levelit Millä Missä XP/H*
1-15 Tin/Copper Useita paikkoja 5k
15-35 Iron ore Useita paikkoja 15k
35-45 Sandstone Quarry 30k
45-68 Granite Quarry 45k
68-X** Lava Lava Flow Mine 40k
X-77** Granite Quarry 50k
68-77 Lava Lava Flow Mine 45k
77-80 Coal Living rock cavern 60k
80-99 Gold Living rock cavern +80k
89-99 Corrupted ore Trahaearn alue +225k

*= Tuntiratet ovat suuntaa antavia. Oma henkilökohtainen tuntiratesi riippuu seuraavista asioista:
- Käyttämäsi pickaxe
- Kyseisen serverin pelaajamäärä, pelaajamäärältään isossa serverissä oret spawnaavat nopeammin
- Käyttämäsi kehitystä auttavat tavarat
- Oman keskittymisesti taso
**=Lava Flow minessa käyttämäsi aika Golden mining suitin hankkimiseen on pelaajakohtainen ja aikaa kuluu 2-50 tuntia.


Ensimmäiset 15 leveliä voi ottaa käytännössä missä vain missä on yksi tai useampi tin/copper ore. Varteenotettavia paikkoja on mm. Al Kharidin mining alue, Lumbridgen suon kaakkoiskulma ja Rimmington. Voit halutessasi mainata myös clayta tai rune essenceä, joita myöskin löytyy useista paikoista. P2P:ssä vaihtoehtoja on toki enemmän, mutta ensimmäiset levelit saa niin nopeasti, ettei paikalla ole juurikaan väliä.

15-35 on optimaalisinta ottaa ironilla. Tämä johtuu ennenkaikkea siitä, että ironin verrattaen nopea spawn-aika nostaa sen expamäärältään parempien orejen, mm. silver ja coal, edelle.

35-45 otetaan Stonemason Quarrylla Desertillä. Ensimmäistä kertaa mennessäsi pääset helposti Shantay Passilta lentäen matolle Bandit Campille, josta liikut etelään (S). Tällöin kannattaa myös käydä aktivoimassa Bandit Campin lodestone, joka on on matkan varrelta, Quarryltä hieman itään. Quarrylle päästyäsi linnoittaudut muutaman levelin ajaksi sandstoneille, joita alueella on useita. MUISTA OTTAA WATERSKINEJÄ TAI MUU VEDENLÄHDE, JOTTA SELVIÄT DESERTILLÄ!

45-68 on myös parasta ottaa Quarrylla mainaten sandstonea ja granitea sekaisin. MUISTA OTTAA WATERSKINEJÄ TAI MUU VEDENLÄHDE, JOTTA SELVIÄT DESERTILLÄ!

68-77 Lava Flow Minessa. Huomioithan, että tänne päästäksesi tarvitset King of the Dwarves -questin suoritetuksi. Jotta treenaus on sujuvimmillaan niin käytä world 71:ta, joka on Lava Flow Minen virallinen serveri. Täällä on kellonajasta riippumatta paljon porukkaa treenaamassa ja muita seuraamalla vältyt itse etsimästä laavavirtojen tukoksia.
Saatuasi Golden mining suitin - mikäli aikomuksenasi on edes hankkia sitä - on tämä yhä senkin jälkeen optimaalinen paikka treenata. Exp-rate tuntia kohden on hieman pienempi kuin mitä Quarrylla keskittymisesi ollessa huipussaan, mutta Lava Flow Mine on silkkaa afk-treeniä. Nopeinta mahdollista expaa etsiessäsi Quarry on kuitenkin paras vaihtoehto.

77-80 Living Rock Cavernin coal-depositeilla, jotka eroavat monista muista oreista siten, ettet joudu klikkaamaan orea uusiksi aina mainattuasi yhden oren vaan mainaus jatkuu siihen asti kunnes deposit romahtaa eikä edes orejen droppaus action barilla keskeytä mainausta. Cavern on täynnä agressiivisia monstereita, joten armorien käyttö on lähes ehdotonta. Gemstone golem puku tekee monstereistä ei-agressiivisa.

Kuva


80-99 yhä Living Rock Cavernissa, mutta coal vaihtuu gold-depositeihin, jotka ovat pelin parasta mining expaa. Ylläolevan kuvan eteläisin gold-deposit sisältää myös safe spotin, mikä on quick hop -serverin vaihdon myötä pelin paras spot harjoittaa miningia.

98-99 Priffdinaksen Trahaearn sektorilla voit kaivaa corrupted oreja, jotka vievät repustasi vain yhden tilan (stackaavat), joten näiden kaivaminen on todella helppoa. Serenstonejen kaivaminen toimii samoin kuin living rock cavernin kivet: voi kaivaa usean oren ilman että lähteestä loppuu oret.

Kuva


Rahanteko F2P:ssäLevelit Millä Missä
1-15 Clay Useita paikkoja
15-99 Iron ore Useita paikkoja
15-30 Iron ore Useita paikkoja
30-40 Coal Useita paikkoja
40-55 Gold ore Useita paikkoja
55-60 Mithril ore Useita paikkoja
60-99 Coal & Mithrill ore Mining guild
60-99 Useita oreja Mining guildin resource dungeon
70-99 Adamant ore useita paikkoja


Rahanteko miningillä F2P:ssä on aikaa vievää ja hermoja raastavaa puuhaa, sillä pankitus on poikkeuksetta hitaampaa kuin P2P:ssä ja tuntikohtaiset XP-ratet ovat pieniä.

1-15 voi ottaa käytännössä missä vain missä on yksi tai useampi clay. Varteenotettavia paikkoja on mm. Dwarven mines ja Rimmington. Vaihtoehtoisesti voit mainata myös tin/copper oreja tai rune essenceä. Näillä leveleillä et pääse vielä isoihin rahoihin käsiksi, joten käytännössä järkevintä on dropata mainaamasi oret ja vasta myöhemmin aloittaa orejen pankittelu.

15-30 on järkevintä ottaa ironilla. Dwarven minesin resource dungeonin bank deposite box ja sen ulkopuolella olevat iron oret on nopein keino. Resource dungeonin bank deposite box tekee iron oresta myös potentiaalisen vaihtoehdon ottaa suoraan siellä 15-99 Orejen nopea spawn rate ja läheinen deposit box on oiva yhdistelmä. Tämä on useista vaihtoehdoista ehdottomasti nopein, mutta on silti myös tuottoisa; iron oreja olisi mainattava reilu 372k mikä on hinnoista riippumatta monta kymmentä milliä.

Kuva


Dwarf minesin resource dungeon on luolaston eteläpäädyssä ja Mining guildin resource dungeon löytyy heti guildiin astuttaessa.

30-60 Coalilla. Dungeoneeringistä saatava coal bag, josta alempana lisää, on iso apu. Coaliakin on ympäri Runescapea ja hyviä paikkoja sen mainaukseen on mm. Dwarven minessa ja Wildernessissä. Mikäli et mainaa Wildernessissä niin kasvattaaksesi ansioita, suosittelen mainaamaan levelin salliessa niin goldiakin kuin mithriliä, sillä niitä on usein siellä missä coaliakin. Mikäli haluat mainata pelkästään kultaa niin Crafting guild on parhaimpia paikkoja siihen tarkoitukseen.

60-99 Coalia ja mithriliä Mining guildissa ja pankitus joko Faladorin east-bankilla tai Dwarven minen deposit boxilla.

60-99 Mining guildin resource dungeonissa oreja mithrilistä ylöspäin, paikka sisältää mm. 3 runite orea, joita pääset turvallisesti hyödyntämään 85-levelin jälkeen.

70-99 Adamant oreilla, joita nopeimmillaan mainaa jopa 300 orea tunnissa. Hyviä paikkoja mainaukseen on Lumbridgen suo, Dwarven mine ja Mining guildin resource dungeon. Myös Wilderness on potentiaalinen paikka.

Rahanteko P2P:ssäLevelit Millä Missä
1-15 Tin/Copper Useita paikkoja
15-45 Iron ore Useita paikkoja
45-77 Granite* Quarry
77-80 Coal Living rock cavern
80-99 Gold Living rock cavern


Mainaaminen P2P:ssä gp:n kuvat silmissä on pitkälti hyvin samanlaista kuin powermainauskin, joten leveleitä ei tarvitse käydä niin suuripiirteisesti läpi. Ymmärrettävästi oleellisin ero on, että pankitat valtaosan oreista. Isot rahat pystyt tekemään myös siten, että powermainaat joko 77/80 asti, jonka jälkeen pankitat Living Rock Cavernissa oret hyödyntäen dungeonin deposit boxii.
*= Huomioithan, että granitea mainatessasi on järkevintä pankittaa vain 5kg oret - dropit muut - jotka sitten pankissa pilkot pienemmiksi.

Pankittaessa oreja P2P:ssä on lähes välttämätöntä käyttää tavaroita kantavia familliareja, jotta exp/h -rate ja gp/h -rate ovat optimaalisimmillaan.
Kehityspaikat:

Pelimekaniikan hyödyntäminenAction bar

EOC:n myötä tullut action bar tarjoaa myös Miningin kehitykseen suuren hyödyn. Sinun ei tarvitse enää droppia orejasi vaivalloisesti inventoryn kautta vaan voit vaihtoehtoisesti rämpyttää joko näppäimistöäsi tai hiirtäsi, jolloin oret tippuvat inventorysta aiempaa nopeammin ja vaivattomammin.
Mainauksesi ei myöskään keskeydy droppiessasi oreja action barin kautta vaan jatkuu taustalla koko aika. Tämän hyödyllisyys tulee ilmi parhaiten Living Rock Cavernin coal- ja gold-depositeilla. Alapuolella esimerkkikuva action barista, jota käytetään powermainatessa gold-depositeilla.

Maininnan arvoista on, että mikäli käytät uurnia mainatessasi niin teleporttaa ensin uurna pois ja vasta sen jälkeen dropit oresi. Uurnan teleport -emote on hidas, mutta se jää droppimisen "alle" eli tapahtuu taustalla.
Huomioithan, että sandstonea ja granitea mainatessasi et pysty hyödyntämään action baria.

Quick join

High level -oreja mainatessa ja P2P:ssä powermainatessa hyödyllinen. Pystyt vaihtamaan servua suoraan friend listin kautta joinaamalla kaverisi serveriin. Pitkällä aikavälillä mitattuna tämä nopeuttaa huomattavasti, sillä nyt et joudu odottamaan puolta minuuttia serverin vaihdossa kuten ennen.
Varsinkin Living Rock Cavernissa tätä hyödynnetään valtavasti ja tästä syystä voisikin sanoa, että siellä kuuluu hyvään etikettiin - jonka noudattamisesta toki itse päätät - olla private on-asennossa, sillä se sujuvoittaa kaikkien pelaamista. Myös itsesi. Hahmosi mainatessa sinulle jää hyvin aikaa lisäillä ihmisiä listallesi. Toki tämä on tarpeetonta, mikäli omaat jo ennestään eri servereitä laajasti hyödyntävän kaveripiirin. Muista kuitenkin, että mitä useammalle serverille friend listisi sijoittuu, sitä sujuvampaa mainauksesi on.

Miningin kehityksessä auttavat tavaratTähän on listattuna oleellisimmat boostia tai experience-bonusta antavat tavarat, yksinkertaistettuna kaikki suositeltavissa olevat tavarat. Stealing creationista saatavat rewardit ovat poikkeuksena tähän sääntöön. Niiden haittahyöty-suhde on negatiivinen eikä pelkästään niiden takia kannata lähteä minigamea pelaamaan.
Golden mining outfittia suosittelen, mutta senkin hankkiminen on oman harkinnan varassa. Mikäli tavoitteenasi on esimerkiksi nostaa Mining 95-99 - etkä aiemmin ole asua hankkinut - niin saat haluamasi levelit nopeammin expaamalla muualla kuin juoksemassa laavavirtojen perässä.
Lähes kaikki kehitystä auttavat tavarat ovat vain P2P-pelaajien käyttöön, joten sitä ei ole erikseen mainittuna. Niiden harvojen F2P-pelaajille toimivien esineiden perässä siitä on erikseen ilmoitettu.

Erikoispickaxet

Erikoispickaxet Nimi Vaadittava level Hyöty Suositeltava
Kuva Sacred clay pickaxe 40 Antaa tuplaexperiencen lyhyeksi ajaksi Kuva
Kuva Volatile pickaxe 40 Antaa 2.2-kertaisen experiencen lyhyeksi ajaksi Kuva
Kuva Infernal adze 41 Rune pickaxea vastaava pickaxea Kuva


Sacred clay ja Volatile pickaxet saa Stealing creation -minigamesta. Voit valita Sacred clay pickaxen muutamasta muusta vaihtoehdosta (Hunter, Crafting, Mining, Smithing, Woodcutting, Fletching ja Fishing). Volatile pickaxessa on 10 latausta ja aina yhden latauksen kuluttua loppuun peli arpoo sinulle työkalun edellämainituista skilleistä.
Näiden hankkiminen ja käyttö on oman harkinnan varassa, sillä yksi Stealing creation -peli kestää 20min ja pickaxe antaa bonusexpaa 7-9k, mikä on vähemmän mitä saisit 20 minuutissa mainaamalla.
Infernal adze on Beacon Network -minigamesta saatava palkinto. Tämän saadaksesi tarvitset myös 92 Firemakingin. Adze on menettänyt merkitystään sen jälkeen kun Dragon pickaxe tuli ja random eventit poistettiin, jolloin kaikista pickaxeista tuli hajoamattomia. Woodcuttingissa se vastaa Dragon hatchettia, mutta Miningissä vain Rune pickaxea.

Armorit

Varrock armour

Varrock armour 1 Varrock armour 2 Varrock armour 3 Varrock armour 4 Suositeltava
Kuva Kuva Kuva Kuva Kuva


Varrock armourit ovat Varrock diaryistä saatavia palkintoja. Miningin suhteen oleellisin ominaisuus on mahdollisuus saada kaksi orea kerralla. Alla olevassa taulukossa on ilmaistuna mihin oreen asti mahdollisuus ulottuu kutakin armour pieceä käyttäessä.

Varrock armour 1 Varrock armour 2 Varrock armour 3 Varrock armour 4
Coal Mithrill Adamantite Adamantite


Golden mining outfit

Boots Gloves Helmet Trousers Top Suositeltava
Kuva Kuva Kuva Kuva Kuva Kuva


Golden mining outfit on Lava flow mine -minigamesta saatava asukokonaisuus. Jokainen osa antaa 1% exp-bonusta ja koko setti antaa näin ollen 5%. Koko setin saantiin kuluva aika on pelaajakohtainen, tuurista kiinni ja kaikkea parista tunnista yli vuorokauteen.
Huomioitavaa on, että mikäli omistat myös Varrock armour 4:n niin pystyt korvaamaan sillä Golden mining topin saaden yhä täyden exp-bonuksen sekä mahdollisuuden saada kaksi orea kerralla.

Gemstone golem
Osia (fragments) alat saamaan miningin yhteydessä, kun 80 ja 20 ovat hallussa. Osista voit tehdä inventionilla varusteita, joita on kolmea tyyppiä: sapphire, emerald ja ruby. Esim. kun olet kerännyt 3600 osaa voit tehdä niistä sapphire golem legs. Saatuasi kaikki kolme legsiä, voit yhdistää ne magic golem versioksi. Normaali versiot antavat samat xp bonukset kuin golden mining suit ja lisäksi 5 % paremman mahdollisuuden kaivaa ore tai vastaava nopeammin. Magic golem puku nostaa tämän bonuksen 7 %:iin

Korut

Kuva Nimi Hyöty Suositeltava
Kuva Gofannon amulet Bonus-expa* Kuva
Kuva Amulet of Glory Suurempi mahdollisuus saada gemejä Kuva
Kuva Ring of Wealth Suurempi mahdollisuus saada gemejä Kuva


Amulet of Glory ja Ring of Wealth nostavat lumottuina mahdollisuutta saada uncutted gem mainatessa ja ne voi joko tehdä itse tai ostaa pelaajilta.
Gofannon amulet on Doric's-questista saatava palkinto. Tekemällä taskeja Doricille ja hänen pojalleen voit ladata amulettiin yhteensä 183.5k bonus-experienceä, jonka voit käyttää joko Miningissa tai Smithingissä.

Summoning

Summoning-familliarit auttavat mainatessa parillakin eri tavalla. Pankittaessasi oreja ne voivat kantaa osan oreistasi, mikä luonnollisesti lisää pankittamiesi orejen määrää tuntia kohden. Toiset familliarit boostaavat mining leveliäsi, mistä on suuri apu powermainatessa. Huomioithan, että tämä boosti on näkymätön eikä täten näy skill-valikossa samoin kuten esimerkiksi Combat-potioneiden boostit.
Riippumatta siitä pankitatko oresi vai powermainaatko niin famiallirin käyttö mainatessa on aina suositeltavaa.

Familliar Nimi Summoning level Hyöty Suositeltava
Kuva Desert wyrm 18 Mining boost 1 + mainaa oreja ironiin asti* Kuva
Kuva War tortoise 67 Kantaa 18 tavaraa Kuva
Kuva Obsidian golem 73 Mining boost 6 Kuva
Kuva Lava titan 83 Mining boost 10 Kuva
Kuva Pack yak 96 Kantaa 30 tavaraa Kuva

*=Alkuleveleillä 15-45 avuksi, mutta siirtyessä iron oreilta paremmille apajille familliar menettää merkityksensä.

Uurnat

Craftingilla tehtävät uurnat tuovat valtavan exp-bonuksen niitä käyttäessäsi. Käyttäessäsi esimerkiksi Decorated Mining uurnia - joita on mahdollista ottaa 25 kerralla mukaan - niin saat tunnissa 15625 xp enemmän. Varsinkin powermainatessa uurnilla on suuri vaikutus exp-rateihin ja parhaan mahdollisen uurnan käyttö on pankin niin salliessa erittäin suositeltavaa.
Voidaksesi käyttää uurnia sinun täytyy ensin ladata ne earth runeilla (1 uurna = 1 rune). Huomioithan, että tarvitset uurnien lataukseen saman Crafting-levelin kuin niiden tekoonkin.

Uurna Nimi Crafting lvl Saatava Mining xp Suositeltava F2P
Kuva Cracked mining urn 1 87.5 Kuva Kuva
Kuva Fragile mining urn 17 200 Kuva Kuva
Kuva Mining urn 32 325 Kuva Kuva
Kuva Strong mining urn 48 400 Kuva Kuva
Kuva Decorated mining urn 59 625 Kuva Kuva


Muut

Tässä on esitelty vielä muutama kehitystä auttava tavara.

Kuva Nimi Suositeltava
Kuva Juju mining potion Kuva
Kuva Rock crushing scrimshaw Kuva


Juju miningin potionin käytöllä pankittaessa ja miksei powermainatessakin on etunsa, sillä potion suo 10% mahdollisuuden stone spiritin ilmestymiseen. Spirit stone taas teleporttaa inventoryssasi olevia oreja 30 sekunnin ajan suoraan pankkiin. Tämä ei toimi mainatessasi granitea ja sandstonea.
Rock crushing scrimshaw on Player owned ports -minigamesta saatava reward (tradeable oleva 3 tunnin versio sekä non-tradeable 4 tunnin versio) joka "hajoittaa" oresi suoraan expaksi. Kolmen tunnin aikana saat noin 20k mining experienceä, joten exp rateja miettiessäsi kannattaa hyötysuhdetta vertailla myös pankin kokoon.
Huomioithan ettei kumpikaan näistä toimi käyttäessäsi quick joinia, potionin vaikutus katoaa ja scimshawin joutuu aktivoimaan uudestaan.


Tehnyt: heppajätkä
Kuva

Muokattu viimeksi: 08:11 20.03.2017