Anti-Scam -opas

Sisllysluettelo:

Tm opas ohjaa, kuinka voit luoda itsellesi Recoveryt, Bank PINin ja kaiken muun, joilla kasvatat accounttisi turvallisuutta.
l kuitenkaan unohda, ett accounttisi on aina mahdollista scammata (=varastaa), joten emme ota vastuuta, jos nit ohjeita noudattamalla accounttisi varastetaan!

Kuva

Salasanan keksiminen

Salasanan keksiminen on osa hahmosi turvallisuutta.

Salasana ei saa olla mik vain, siin kannattaa olla tiettyj kriteerej, esimerkiksi

- Sen kannattaa ehdottomasti sislt numeroita (vhintn nelj, ei 123 -sarjoja)
- Sen kannattaa olla vhintn kahdeksan merkki pitk.
- Se ei saa olla helposti arvattavissa.

- Huono salasana on esimerkiksi runescape123, koira9 tai moimoi456.
- Hyv salasana on esimerkiksi kk948fjjkr8f, 9fjjfkdd tai i2k2k2u2n2a2.

Recoveryt

Recoveryt ovat hyvin trkeit, jos accounttisi varastetaan, ja mielit saada sen takaisin. Kest kuitenkin kaksi viikkoa, ett recoveryt astuvat voimaan.

Mist laitan recoveryt?

Tee se nin:

1) Mene osoitteeseen (www.runescape.com). Kirjaudu sisn.
2) Napauta "Account -> Account Settings". Jos sinua pyydetn kirjautumaan sisn uudelleen, tee se.
3) Klikkaa "Recovery Questions". Ulkoasu on muuttunut kuvasta, mutta idea on edelleen sama.
4) Kun olet tyttnyt kentt, napauta "Submit Questions/Answers".
5) Saat uudet recoveryt kahden viikon sisll, jos asetat recoveryt ensimmisen kerran, ne ovat voimassa heti.

Kuva
Kuva

Accountin jakaminen, myyminen, ostaminen tai luovuttaminen toiselle

Accountin jakaminen, myyminen, ostaminen tai luovuttaminen on RuneScapen sntjen vastaista toimintaa ja mys vaarallista. Hahmoa ei saa jakaa kenenkn kanssa - ei parhaan kaverin, naapurin, siskon, veljen, isn, idin tai koiran kanssa.
Jaettua hahmoa kutsutaan nimell "Shared account". Tllaisesta kiinnijminen on rangaistavaa. Jos tahdot pelata RuneScapea, tee oma hahmo!

Accountin saaminen takaisin

Onko hahmosi varastettu, tai olet unohtanut sen? Tee nin!
1) Runescape.com -> Login -> Forgot password?
2) Syt kyttjnimesi (jos sinulla on display name, l kyt sit). Jos tunnus on luotu myhemmin kuin lokakuun 2010, kyt shkpostiosoitettasi
3) Syt shkpostiosoitteesi, jos sinulla on tilillsi sellainen. Huomaa, ett sinun tulee kytt samaa kirjoitusasua kuin listesssi osoitetta (esim. Abc@runepoli.org ei ole sama kuin abc@runepoli.org).
4) Shkpostiisi tulee nyt viesti, klikkaa linkki ja lis uusi salasana. Huomaa, ett viesti voi menn roskapostikansioon.

Ei shkpostiosoitetta? Se onnistuu silti!

1) Siirryt suoraan lomakkeeseen, jossa kyselln mm. recoveryt (jos on), tietoja accountistasi, mahdollisesta memberist jne.
2) Tyt lomake niin hyvin kuin voit, laita mys shkpostiosoite ja klikkaa "Send to Jagex."
3) Saat jonkin ajan (yleens yli 24, hyvll tuurilla 12 tunnin) kuluessa ilmoituksen shkpostitse. Siin ilmoitetaan, oletko saanut accounttisi takaisin vaiko et.

Shkpostiosoite

Uudet hahmot luodaan automaattisesti shkpostiosoitteella, jolla mys kirjaudut sisn. Jos olet luonut hahmon ennen shkpostipakkoa, voit list tmn vapaaehtoisesti. Palkinnoksi saat entistkin paremmin suojatun accountin. Shkpostiosoitteen antamalla voit mys saada varastetun/unohdetun salasanan takaisin. Jos olet luonut hahmon ennen shkpostipakkoa, saat 10 slottia lis pankkiisi. Jagex voi mys lhett shkpostia, jossa mainostaa tulevia tapahtumia, jos olet antanut thn luvan, mutta muistakaa Jagex ei kysy salasanaa missn tilanteessa, ei shkpostitse eik muulla tavalla.

Kuinka lisn shkpostiosoitteen?

1) Kirjaudu RuneScapen etusivulle.
2) Napauta "Account -> Account Settings".
3) Saattaa vaatia uudelleenkirjautumisen, tee se.
4) Email & communication preferences.
5) Syt shkpostiosoite, preferences-vlilehdelt saat jlkikteen st asetuksia, mit posteja annat Jagexin sinulle lhett.
6) Kirjaudu shkpostiisi, kun olet lhettnyt osoitteen. Saat koodin. Napauta "Code Entry", syt shkpostiosoitteesi ja koodi. Klikkaa "Submit".
7) Osoite on nyt listty.

Clientit ja World Switcherit

Osa pelaajista kytt nit, luotettavuudesta en kuitenkaan anna takuuta. RuneScapen oma client on kaikkein paras ja luotettavin.

Bank PIN

Bank PIN on nppr tykalu siin, ett jos joku saa hahmosi haltuunsa, hn ei voi kyd pankissasi, sill se vaatii kirjautumisen pankkiin (nelinumeroinen koodi).

Kuva

Nin luot Bank PIN:in

1) Mene pankkiin ja avaa pankki-ikkunasi.
2) Paina alhaalta "Bank PIN" -nappulaa. Jos taasen tahdot vaihtaa PINin, juttele virkailijalle, ja valitse vaihtoehto, jossa puhutaan Bank PIN:ista.
3) Kuvasta nette, ett teidn pitisi painaa ylint nappulaa. Alemmasta vaihdatte piv, jolloin unohdettu Bank PIN poistetaan (3/7 piv).
4) Nppile Bank PIN.
5) Nppile Bank PIN uudelleen.
6) Uusi Bank PIN vie viikon aktivoitua, kun menet pankkiin, sinulta saatetaan kysy, haluatko pit PINisi. Valitse kyll (Yes, I really want. I will never forget it!), jos olet tietoinen, ett olet tehnyt PINin. Jos et tied tst, hylk se ja vaihda salasanasi ja recosi VLITTMSTI.
7) Odota viikko, ja nin Bank PINisi toimii!

RuneScape 3 etc huijaukset

On tehty mys sivustoja, jotka nyttvt RuneScapen viralliselta sivustolta, mutteivt tt ole. Kun "kirjaudut" tllaiselle sivulle, saatat huomata, ettei mitn tapahdu. Kyttjtunnuksesi ja salasanasi lhtevt sivuston tekijlle, jolloin hn voi varastaa hahmosi. Mys RuneScapen valuuttaa ja esineit myydn tosielmn rahaa vastaan. Tt Jagex on vaikeuttanut, ja hyv niin.

Koneen turvallisuus ja keyloggerit

Keyloggerit ovat tietynlaisia haittaohjelmia, jotka tallentavat kaiken kirjoittamasi. Kyll, mys accounttisi nimen, salasanan, Bank PINin...
.
Kuinka estn sen?

- Pid virusskanneri aina ajan tasalla ja kyt palomuuria, jonka senkin kuuluu olla ajantasainen.
- Skannaa koneesi vhintn kerran kuussa virusten varalta ja poista mahdolliset haittaohjelmat (l poista cookieita).
- Esimerkki palomuurista: ZoneAlarm. Ilmainen virustorjuntaohjelma (joka on hyv) on avast! Antivirus, maksullisista esimerkiksi Norton.

Voit mys ladata kokeiluversion, jos et tahdo ostaa kokoversiota.

Bannitun accountin takaisinsaaminen

Jos sinut on bannattu (=asetettu passiiviseen tilaan pelaamisen estmiseksi) tai hiljennetty (muted), voit lhett Jagexille pyynnn, jossa voit perustella, miksi rangaistus tytyisi anteeksiantaa.
Palkista net mutejen ja bannien mrn. Palkki kasvaa mrn ja vakavuuden mukaan. Kun toinen palkeista (esim. mute) on tysi, olet saanut permanent muten.
Palkit lydt kirjautumalla sisn, klikkaamalla "Account -> Account Settings" (saattaa vaatia uudelleenkirjautumisen) ja valitsemalla listalta "Account Status".

Kuva

Pilareiden alapuolella on kentt, jossa on sntrikkomukset. Appeal -painikkeesta voit anteeksipyyt ja perustella poistoa (poisto merkataan yliviivaamalla). Evidencest net, mill perusteella sinua on rangaistu (usein chatlog).

Tehnyt: Santru1. Hienost: Finwest. Uudelleenkirjoitus ja kuvat: Sliphie.
Kuva

Muokattu viimeksi: 21:07 18.12.2011